luni, 8 septembrie 2014

Piure de cartofi cu şniţel

 Pentru piure
750 gr cartofi, 3 linguri ulei, 100 ml lapte, sare după gust

Se spală cartofii, se curăţă de coajă, se pun la fiert in apă.
După ce au fiert se iau de pe foc, se scurg de apă, se pasează şi se pune laptele, uleiul şi sarea.
În piure se poate pune unt sau margarină în loc de ulei.

Pentru şniţel

Un piept de pui, făină, 2 ouă, ulei, sare

Se spală pieptul de pui, se taie felii mai groase, se bate
 se dă prin ou, apoi prin făină
 
Se prăjesc în ulei încins

Dulceaţă de vişine

 1 kg de visine, 1 kg zahăr, opţional zahăr vanilat.

Se spală vişinile, se scot sâmburii, se curăţă de codiţe, se pune într-o cratiţă un rînd de vişine, un rând zahăr, un rând vişine, un rând zahăr, se lasă până a doua zi sau de dimineaţa pâna seara (ora 18) şi apoi se pune la fiert pînă se leagă siropul. Se lasă să  se  răcească şi se pune în borcane, se leagă ermetic.




Dulceaţă de afine



2 kg afine, 2 kg zahăr

Afinele se curăţă de frunze, se spală, se pune într-o cratiţă  un rând de afine, un rând de zahăr, un rând de afine, un rând de zahăr. Se lasă afinele cu zahărul de seară până dimineaţă sau de dimineaţă pănă la ora 17,00 sau 18,00 şi se pune la fiert până se îngroaşă siropul. Se ia cratiţa de pe foc se lasă să se răcească se închide ermetic borcanele.



Cartofi prăjiţi


4 cartofi, sare, ulei

Se spală cartofii, se curăţă de coajă, se taie felii subţiri,


Se pune uleiul în tigaie, se lasă să se încingă,  se pun cartofii se lasă să se rumenească pe o parte, apoi se întorc pe cealaltă parte. Se pune sare după gust în timp ce se prăjesc şi se întorc pe cealaltă parte

Facultativ se  pune usturoi după ce cartofii s-au prăjit şi îi punem  in farfurie s-au se face mujdei de usturoi sau cremă de usturoi

Dulceaţă de pepene galben

1 kg pepene galben, 1 kg zahăr, 1/2 l apă, un plic de gelfix plus 2 linguri zahăr

Se curăţă pepnele de coajă şi de sâmburi, apoi se taie cubuleţe. Se pune apa cu zahărul la fiert, când siropul s-a legat se pune pepenele tăiat cubuleţe. Facultativ se poate   pune şi un plic de gelfix amestecat cu două linguri zahăr.  Se fierbe dulceaţa până siropul se îngroaşă ca mierea.





Piept de pui cu vinete la cuptor


Se spală pieptul de pui, se taie feliuţe, se bate, se spală vinetele se taie feliuţe (nu se curăţă de coajă), se pun codiţele de la pătrunjel.se pun în tavă,

 se pun la cuptor.

Se poate pune o legătură de pătrunjel, de  mărar, se pot pune morcovi rondele ceapă tăiată feliuţe