marți, 9 septembrie 2014
Ochi românesc
- un ou
- apă
- sare
Se pune apa la fiert cu o linguriţă sare, când apa clocoteşte se ia vasul de pe foc, se sparge oul pe o farfurioară şi i se dă drumul în cratiţă, cu grijă
Se pune apoi vasul pe foc la foc mic şi se fierbe până ce gălbenuşul se coagulează puţin.
După ce a fiert se ia de pe foc cu o spatulă.
luni, 8 septembrie 2014
Piure de cartofi cu şniţel
Pentru piure
750 gr cartofi, 3 linguri ulei, 100 ml lapte, sare după gust
Se spală cartofii, se curăţă de coajă, se pun la fiert in apă.
După ce au fiert se iau de pe foc, se scurg de apă, se pasează şi se pune laptele, uleiul şi sarea.
În piure se poate pune unt sau margarină în loc de ulei.
Pentru şniţel
Un piept de pui, făină, 2 ouă, ulei, sare
Se spală pieptul de pui, se taie felii mai groase, se bate
se dă prin ou, apoi prin făină
Se prăjesc în ulei încins
750 gr cartofi, 3 linguri ulei, 100 ml lapte, sare după gust
Se spală cartofii, se curăţă de coajă, se pun la fiert in apă.
După ce au fiert se iau de pe foc, se scurg de apă, se pasează şi se pune laptele, uleiul şi sarea.
În piure se poate pune unt sau margarină în loc de ulei.
Pentru şniţel
Un piept de pui, făină, 2 ouă, ulei, sare
Se spală pieptul de pui, se taie felii mai groase, se bate
se dă prin ou, apoi prin făină
Se prăjesc în ulei încins
Dulceaţă de vişine
1 kg de visine, 1 kg zahăr, opţional zahăr vanilat.
Se spală vişinile, se scot sâmburii, se curăţă de codiţe, se pune într-o cratiţă un rînd de vişine, un rând zahăr, un rând vişine, un rând zahăr, se lasă până a doua zi sau de dimineaţa pâna seara (ora 18) şi apoi se pune la fiert pînă se leagă siropul. Se lasă să se răcească şi se pune în borcane, se leagă ermetic.
Se spală vişinile, se scot sâmburii, se curăţă de codiţe, se pune într-o cratiţă un rînd de vişine, un rând zahăr, un rând vişine, un rând zahăr, se lasă până a doua zi sau de dimineaţa pâna seara (ora 18) şi apoi se pune la fiert pînă se leagă siropul. Se lasă să se răcească şi se pune în borcane, se leagă ermetic.
Dulceaţă de afine
2 kg afine, 2 kg zahăr
Afinele se curăţă de frunze, se spală, se pune într-o cratiţă un rând de afine, un rând de zahăr, un rând de afine, un rând de zahăr. Se lasă afinele cu zahărul de seară până dimineaţă sau de dimineaţă pănă la ora 17,00 sau 18,00 şi se pune la fiert până se îngroaşă siropul. Se ia cratiţa de pe foc se lasă să se răcească se închide ermetic borcanele.
Cartofi prăjiţi
Se spală cartofii, se curăţă de coajă, se taie felii subţiri,
Se pune uleiul în tigaie, se lasă să se încingă, se pun cartofii se lasă să se rumenească pe o parte, apoi se întorc pe cealaltă parte. Se pune sare după gust în timp ce se prăjesc şi se întorc pe cealaltă parte
Facultativ se pune usturoi după ce cartofii s-au prăjit şi îi punem in farfurie s-au se face mujdei de usturoi sau cremă de usturoi
Dulceaţă de pepene galben
1 kg pepene galben, 1 kg zahăr, 1/2 l apă, un plic de gelfix plus 2 linguri zahăr
Se curăţă pepnele de coajă şi de sâmburi, apoi se taie cubuleţe. Se pune apa cu zahărul la fiert, când siropul s-a legat se pune pepenele tăiat cubuleţe. Facultativ se poate pune şi un plic de gelfix amestecat cu două linguri zahăr. Se fierbe dulceaţa până siropul se îngroaşă ca mierea.
Se curăţă pepnele de coajă şi de sâmburi, apoi se taie cubuleţe. Se pune apa cu zahărul la fiert, când siropul s-a legat se pune pepenele tăiat cubuleţe. Facultativ se poate pune şi un plic de gelfix amestecat cu două linguri zahăr. Se fierbe dulceaţa până siropul se îngroaşă ca mierea.
Piept de pui cu vinete la cuptor
Se spală pieptul de pui, se taie feliuţe, se bate, se spală vinetele se taie feliuţe (nu se curăţă de coajă), se pun codiţele de la pătrunjel.se pun în tavă,
se pun la cuptor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)