Mod de preparare
Se taie coaja de pepene cu un strat foarte subţire din miezul roşu, apoi se curăţă de partea verde şi se tain cubuleţe. Se pun cubuleţele de pepene la fiert cu 2 litri de apă şi 250 ml oţet şi se lasă să fiarbă în clocote cam o oră, pănă când cubuleţele de pepene se înmoaie şi capătă un aspect transparent, sticlos. Oţetul le întăreşte imediat, de aceea fierb greu. Dacă se fierb direct în sirop, fără a fi fierte în prealabil cu apă şi oţet, se vor iîmuia prea mult şi se vor deforma. Se scurg de apă, se trec printr-un jet de apă rece, se lasă la răcit. Se căntăresc din nou să fie 1 kg, şi se lasă deoparte.
Se dizolvă zahărul în 1/2 l apă şi când siroul începe să dea în clocote se adaugă cubuleţele de pepene, după 10 min. se pune zeama de lămâie, vanilia şi se mai fierbe până se leagă dulceaţa. Când este gata se ia de pe foc, se lasă să se răcească si se toarnă în borcane, Se închide ermetic.