duminică, 31 august 2014

Dulceaţă de pepene verde

un kg coajă de pepene verde, 1  kg zahăr, 1/2 l apă, zeama de la o lămâie mică s-au o jumatate de lămâie mare, 1 plic zahăr vanilat, 1/4 l oţet.

Mod de preparare
Se taie coaja de pepene cu un strat foarte subţire din miezul roşu, apoi se curăţă de partea verde şi se tain cubuleţe. Se pun cubuleţele de pepene la fiert cu 2 litri de apă şi 250 ml oţet şi se lasă să fiarbă în clocote cam o oră, pănă când cubuleţele de pepene se înmoaie şi capătă un aspect transparent, sticlos. Oţetul le întăreşte imediat, de aceea fierb greu. Dacă se fierb direct în sirop, fără a fi fierte în prealabil cu apă şi oţet, se vor iîmuia prea mult şi se vor deforma.  Se scurg de apă, se trec printr-un jet de apă rece, se lasă la răcit. Se căntăresc din nou să fie 1 kg, şi se lasă deoparte.


Se dizolvă zahărul în 1/2 l apă şi când siroul începe să dea în clocote se adaugă cubuleţele de pepene, după 10 min. se pune zeama de lămâie, vanilia şi se mai fierbe până se leagă dulceaţa. Când este  gata se ia de pe  foc, se lasă să se răcească si se toarnă în borcane, Se închide ermetic.




sâmbătă, 30 august 2014

ciorbita de legume

un morcov
2 ardei gras
1 ardei kapia
1 cartof
1/2 telina
1 radacina de patrunjel
1 ceapa medie sau 4 cepe mici
2 rosii
1/4 leustean tocat
1/2 patrunjel
sare

Mod de preparare
Se taie zarzavatul cubulete mici, se pune la calit intr-o oala in uleiul incins.





Se adauga 2  l apa. Se lasa sa fiarba 10 min, apoi se adauga varza taiata patrate de 1 cm.
Se fierbe inca 15 min, apoi se adauga rosile curatate de pielita si taiate cuburi de 1 cm sau pastă de tomate..
Se mai fierbe 5 minute, se adauga frunze leustean, se adauga sare dupa gust si Mirodenia de la Fuchs. Se opreste focul si se presara patrunjel tocat.




Salată de cartofi



500 cartofi,o ceapă, 3 linguri ulei, 2 grăunţi  de usturoi facultativ, sare.

Mod de preparare

Se spală bine cartofii, se pun la fiert. După ce au fiert se scurg de apă,  se lasă să se răcească la temperatura mâinii, când s-au răcit se curăţă de coajă.


Se spală ceapa, se curăţă, se taie mărunt, se spală si se curăţă usturoiul.
Se taie cartofii cubuleţe.
Se amestecă cartofii cu ceapa, usturoiul, se pune uleiul, sare după gust.


Mâncare de vinete


1 kg de vinete (2 vinete mari)
2 cepe medii
un morcov
60 ml ulei
1 litru apă
sare după gust
pătrunjel



Se spală vinetele bine, se taie cubuleţe mai mari nu se curăţă de coajă..


Se curăţă ceapa, se spală, se taie mărunt, se curăţă morcovul se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se călesc puţin în untdelemn, se adaugă vinetele tăiate cubuleţe peste ceapă şi morcov se adaugă un litru de apă şi se lasă să fiarbă până se inmoaie vinetele.

 

După ce au fiert se pune o lingură făină cu 3 linguri  paste de tomate sau bulion o lingură apă rece se amestecă si se toarnă peste mâncarea de vinete. Se mai lasă să fiarbă 20 minute, se pune sare după gust.

Se adaugă verdeaţa.



Ciuperci cu usturoi


1 kg ciuperci,
1 căpăţână de usturoi,
sare
o lingură ulei
Se curăţă usturoiul, se spală, se toacă mărunt, se pun 3 linguri apă, uleiul, sare.



Se spală ciupercile, se pun la fiert, după ce s-au înmuiat se toacă mărunt, se pune usturoiul peste ele si se amestecă.

castraveti murati

Castraveţi muraţi


1 litru otet de topoloveni
3 litri apa
3 linguri sare
o cana de zahar
piper
cateva boabe de mustar
foi de dafi
fire de telina















Se pune intr-o oala 3 l de apa, un l de otet, 3 linguri de sare, o cana de zahar , se lasa sa dea in clocot.
Se ia de pe foc, se se torna peste castraveti.
Se inchid borcanele cu castraveti ermetic.


















Mâncare de ciuperci.


Ingrediente
500 gr de ciuperci
o ceapă
2 morcovi
100 ml ulei
1 lingurita sare
1 litru de apa
1 lingura faina
3 linguri bulion sau sos de rosii

Mod de preparare

Se spală ciupercile, se se toacă mărunt,

 Se curăţă morcovul, se spală şi se dă pe răzătoarea cu găuri mari, se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt.
 Se căleşte ceapa şi morcovul în ulei se adaugă ciupercile, se amestecă şi se pune apa.
 Se lasă să fiarbă cca. 30 min până cînd se inmoaie si scade apa, adăugându-se câte puţină apă dacă nu s-au înmuiat.
Făina se freacă cu 200 ml apă rece adăugînd câte puţin la început, pentru a nu se forma cocoloaşe,  se deşartă peste ciuperci adăugînd sare după gust. După ce s-a legat sosul se pune bulionul. şi se mai lasă 5 minute.